Politiek
AVROTROS

NSC: zegen of zonde?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC: zegen of zonde?

Een paar nachtjes slapen nog maar, en dan kunnen alle Nederlandse burgers eindelijk weer hun democratische plicht vervullen. Met Omtzigt aan kop dient zich de vraag aan wat Nieuw Sociaal Contract (NSC) precies met onze samenleving van plan is.

Nog heel even om te zweven

De vraag die Nederland een paar dagen voor de verkiezingen toch vooral bezighoudt: wordt de nieuwe partij van Pieter Omtzigt de grootste of niet? Kiezers lijken bij hun stem op de Tukker vooral naar de persoon te kijken, en vergeten daarbij vaak voor het gemak het verkiezingsprogramma van NSC aandachtig te bestuderen.

Zouden ze dat wel doen, dan wisten ze bijvoorbeeld dat Omtzigt voor de oprichting van een constitutioneel hof is. Volgens prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht te Leiden, is dit 'institutioneel gratis bier'. Rechters kunnen namelijk al lang aan de grondwet toetsen. Zo'n hof heeft daardoor weinig nut.

Prof. dr. Marike Knoef, hoogleraar micro-economie aan de Tilburg University, bestudeerde de pensioenplannen van NSC. Omtzigt en de zijnen zijn niet tevreden met het huidige pensioenakkoord, en zouden graag zien dat Nederlanders expliciet moeten instemmen met het al dan niet omzetten van hun pensioenen. Volgens Knoef vertraagt dit de transitie alleen maar, terwijl het akkoord maatschappijbreed een positieve uitwerking heeft.

Dan nog even over het electoraat van Omtzigt, want trekt deze frisse wind ook de jeugd aan? Universitair docent empirische politicologie aan de Radboud dr. Roderik Rekker denkt dat dit vies tegenvalt. In dat opzicht lijkt Nieuw Sociaal Contract dus eenzelfde soort ouderenpartij als de vorige club van Omtzigt − het aanstonds tot splinter verworden CDA.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie